LIEFDESVERDRIET TIPS

Je bent op zoek naar liefdesverdriet-verwerken-tips voor vrouwen, waarschijnlijk omdat je liefdesverdriet hebt.  En dit is allesbehalve een fijne periode, het kan vreselijk zijn.  En onderschat het effect niet! Het kan je lichamelijk, geestelijk en emotioneel slopen. Weet dat je met het hebben van liefdesverdriet een cyclus doorloopt. Ik hoop dat je mijn tips je houvast bieden. Ze zijn ingedeeld in categorieën om het wat overzichtelijker te maken voor je. Er is een ‘keuzemenu’ omdat iedere situatie uniek is, jij uniek bent. En ben je er  nog niet toe om nu bepaalde keuzes te maken. Ben lief voor jezelf.

In de tekst tref je regelmatig, naast de tips om liefdesverdriet te verwerken het woord ‘zelfsabotage’ aan. Dit zijn valkuilen die een rol kunnen spelen. Deze opmerkingen houden je scherp. Kijk er naar wanneer je er aan toe bent! Wat je nodig hebt in deze fase van je leven is geduld en goed voor jezelf zorgen.

Het goede nieuws is dat er aan het einde van de tunnel licht gloort. Het gaat over en je gaat er sterker uitkomen. Echt waar.

Ik wens je heel veel sterkte in deze fase van je leven, met je liefdesverdriet, met de ontdekkingstocht naar jezelf. Je bent het waard en je verdient het!

LIEFDESVERDRIET TIPS PERSOONLIJK

 1. TIJD EN GEDULD. Neem de tijd om de situatie waarin je bent beland, te laten bezinken. Geduld en tijd zijn op dit moment je beste vriendinnen.
 2. ZORG goed voor jezelf. Je bent het echt waard en je verdient het!
 3. ACCEPTEER dat deze situatie je leven nu beheerst, accepteer hoe je je nu voelt en vecht er niet tegen. Neem jezelf niets kwalijk. Je kunt voorlopig niets aan de situatie veranderen. Er is geen medicijn tegen liefdesverdriet. Rest je niets anders dan de cyclus te doorlopen.
 4. TOON DANKBAARHEID, tel je zegeningen, wees dankbaar voor alles wat er wél is, hoe vreemd dit nu misschien mag klinken.

TIPS LIEFDESVERDRIET LICHAMELIJK

 1. ZOEK STEUN, zeker in het begin, bij een vriendin waarbij je je veilig voelt. Leg uit in welke positie je verkeert en vraag hulp (luisterend oor, uithuilen, een massage, een liefdevolle omhelzing, boodschappen, een gezonde maaltijd).
 2. KOM IN BEWEGING. Ga wandelen. Maak je lichaam gezond moe. Zo verleg je je focus. Begin met kleine stapjes en start daarna met sporten. Iedere dag weer een beetje meer.
  <Zelfsabotage: in bed blijven, TV kijken, (‘verkeerde’) muziek luisteren waardoor je wonden geen littekens worden, aan de realiteit willen ontsnappen.>
 3. GEZONDE VOEDING. Je lichaam heeft volwaardige maaltijden nodig. Zorg zeker in het begin voor vitaminerijke maaltijden, minimaal 1 x per dag. Wellicht eet je in de beginperiode niet of overeet je jezelf juist. Beloof jezelf, wanneer je je iets beter gaat voelen, je weer start met twee en daarna met drie gezonde eetmomenten per dag.
  <Zelfsabotage: jezelf overeten of niet eten omdat je in emoties en verleden blijft hangen en jezelf niet de moeite waard vindt.>
 4. ONE NIGHT STANDS kunnen je helpen je zelfvertrouwen te vergroten, je je verdriet even laten vergeten. Besef dat het een kortstondig -ik hoop dat het heel fijn was- gevoel is wat je even blij maakt. Jouw liefdesverdriet gaat er niet minder door worden.
  <Zelfsabotage: je gaat van de ene one night stand naar de andere blijft gaan. Je komt niet toe aan het verwerken van je verdriet. Als dit blijft duren: ga na of dit een vlucht is om de pijn niet te hoeven voelen.
 5. DATINGSITES. Als je heel veel tijd besteedt aan datingsites terwijl je nog vol zit van verdriet dan ben je een feite op de vlucht. Het kan tijdelijk helpen. Het beste is te focussen op jezelf, je eigen proces, gezond leven i.p.v. al je kostbare tijd en energie weg te geven. Bovendien heb je de kans dat je onder de huidige omstandigheden iemand aantrekt die uiteindelijk niet bij je past. Er staat dan een verkeerde tekst op je voorhoofd. En dan begint de cyclus weer van voor af aan!  Dus … verwerk de klap, raap jezelf bij elkaar, breng je leven op orde en ga pas een nieuwe relatie aan als je je weer gelukkig voelt. Je zult dan een ander soort man aantrekken.
  <Zelfsabotage: van de ene naar de andere date zonder aan jezelf toe te komen en aan jezelf te werken. Je blijft op de vlucht.>

TIPS LIEFDESVERDRIET EMOTIONEEL

 1. EMOTIES die er op dit moment zijn accepteren. Start, zodra je weer wat opkrabbelt, met het aanpakken van je heftigste, niet ondersteunende emoties en zorg ervoor dat zij niet de regie hebben maar jij.
  <Zelfsabotage: niet naar jezelf en naar je niet ondersteunende emoties kijken en denken dat ze vanzelf overgaan. Of er (on)bewust voor kiezen om er helemaal niets aan te doen. Je blijft deze onderdrukte en onverwerkte emoties meedragen in je lichaam en dus in je leven.>
 2. UIT HEFTIGE EMOTIES zo min mogelijk naar je ex-partner. Het zal de situatie niet ten goede komen en niet veranderen. Schreeuw het binnenskamers uit, vraag een vriendin om als ‘stand in’ te dienen, koop een boksbal. Dit is moeilijk maar blijf zo respectvol mogelijk, wat je ook is aangedaan.
  <Zelfsabotage: in je emoties blijven hangen, jezelf niet bewust zijn van je emoties en van je gedrag en niet beseffen dat veel gedrag geautomatiseerd is.

LIEFDESVERDRIET TIPS MENTAAL

 1. SLACHTOFFER. De eerste tijd mag je je gerust een slachtoffer voelen, in bed blijven liggen, huilen, piekeren, TV kijken als jij dat nodig hebt.
  Stel jezelf een ‘ongeveer-termijn’ toe. Begin daarna met het zetten van kleine stapjes: douchen, leuk aankleden, jezelf goed verzorgen, wandelen, sporten.
  <Zelfsabotage: na weken nog in bed blijven, in je slachtoffergedrag blijven hangen en niet beseffen dat je de regie over je eigen leven kunt terugnemen en zelf kunt bepalen hoe jij met de situatie omgaat.>
 2. BEPERK FASES van ontkenning, van hopen en vechten. Het is ongelofelijk pijnlijk dat jij heel graag bij iemand wil zijn, bij die iemand wilt horen en dat deze persoon niet dezelfde wens heeft. Stop met piekeren, met dromen over alleen de mooie situaties, jezelf af te vragen hoe je uit deze situatie had kunnen blijven als je dit en dit en dat maar gedaan zou hebben. Dan was dit allemaal niet gebeurd. Knip de draden op een gegeven moment door. Wees gerust: na het stoppen van hopen komt berusting komt acceptatie.
  <Zelfsabotage: eindeloos blijven dromen, hopen, wachten, piekeren hoe hem terug te krijgen, in de ontkenning en in zelfmedelijden blijven hangen.>
 3. STOP met je ex-partner te volgen (social media, navraag doen bij vrienden, langs zijn huis rijden etc.). Je blijft zo de wonden open houden en keer op keer blijf je de pijn voelen en zul je teleurgesteld worden. Je zult ook nooit een bevredigend antwoord krijgen dat jou gerust zal stellen en de pijn wegnemen.
 4. <Zelfsabotage: Niet willen loslaten en jezelf blijven pijnigen.>
 5. PLANNING. Start met het maken van een planning. Dit helpt je om er sneller bovenop te komen. Opstaan, douchen, boodschappen doen, gezond koken, wandelen, sporten etc. Zo weten jij en je onderbewuste wat er te doen staat en kom je in een positieve spiraal, exact wat je nodig hebt.
  <Zelfsabotage: niet beseffen dat je lichaam, geest en onderbewuste protesteren en saboteren dus niet in actie willen komen.
 6. KWEEK ZELFVERTROUWEN. Doe leuke dingen met lieve vrienden en vriendinnen. Er is niets mis met jou.
 7. JIJ BENT BELANGRIJK. Jij bent de enige nu die kan bepalen hoe je met deze situatie omgaat en hoe jouw toekomst er uit gaat zien. Jij bent aan zet.
  <Zelfsabotage: in slachtofferrol blijven zitten, blijven focussen op je ex en niet op jezelf, niet beseffen dat je de regie over je leven kunt terugnemen en dat jij beslist op welk moment dit gaat gebeuren.>
 8. VAN JE AF SCHRIJVEN. Ongecensureerd schrijven kan je helpen het proces beter te verwerken. Het kan helderheid scheppen in de chaos. Vertrouw je boosheid, frustratie, verdriet aan het papier toe. Zoek later een geschikt moment om de papieren te verbranden, te versnipperen, te begraven. 

  Schrijf in een mooi boekje op wat je doet om in de opwaartse spiraal terecht te komen. Wat zijn je angsten, zorgen en hoe ga je ze aanpakken. Zo maak je je vooruitgang zichtbaar en kun je trots op jezelf zijn. Schrijf op wie je wilt zijn zonder jouw partner, wat is jouw nieuwe identiteit? Het zou mooi zijn als je naderhand met mededogen naar jezelf en je voormalige situatie kunt kijken. Je ziet dan wat je allemaal hebt bereikt, wat je hebt afgesloten en wie jouw nieuwe IK is.
  <Zelfsabotage: blijven hangen in de situatie, wat jou is aangedaan, in boosheid, niet willen vergeven (en dit is gif voor je eigen lichaam), geen vooruitgang willen, jezelf niet de moeite waard vinden.>

 9. VISUALISEER zoals topsporters dat doen. Jouw onderbewuste kent namelijk geen verschil tussen wat er echt gebeurt en de film die je in je hoofd afspeelt. Als je aan het dromen bent, droom dan niet over hoe fijn het was met je ex, hoe het had kunnen zijn maar zie hoe je afscheid van hem neemt, de koorden doorknipt. Maak een film die gevuld is met lieve mensen, in de natuur, dieren, fijne vakanties en zie hoe blij en gelukkig je bent, omringd door lieve mensen. Hierdoor maak je tevens een gelukshormoon aan.
  Voed je hersenen met ondersteunende zaken, niet met zaken die je afbreken. Of je voor het een kiest of voor het ander, het heeft altijd effect op je lichamelijke gesteldheid. Waar jouw aandacht naar toe gaat kan realiteit worden dus ben je ervan bewust welke gedachten je in je film stopt. Besef ook dat dit een krachtig middel is.
  <Zelfsabotage: door te blijven porren in de wonden en blijven focussen op wat er niet is,  duurt het langer voordat je het gebeuren achter je kunt laten.>
 10.  BESLUIT OM GELUKKIG TE ZIJN. Zoek uit waar jij gelukkig van wordt.
  <Zelfsabotage: niet gelukkig willen worden, niet aan jezelf werken en in boosheid, verdriet en frustratie blijven hangen en niet willen vergeven.>
 11. Als je er zelf niet meer uit komt of je hebt graag dat iemand tijdelijk met je meeloopt, ga dan HIER naar  een kennismakingssessie en ga HIER naar 3 sessies Liefdesverdriet verwerken.

Wil je meer weten over

En wil jij ook weten wanneer mijn online training klaar is? Of heb je belangstelling voor ‘liefdesverdriet ontmoetingsdagen met praten – lachen – huilen – (aan)geraakt worden zodra dit weer mogelijk is? Stuur dan een mail naar contact@christavanbakel.nl of vul het contactformulier in en geef je wensen en behoeften aan. Dan kan ik mijn programma -daar waar mogelijk- op jou aanpassen.

Wil je hulp van een coach? Klik dan hier