Liefdesverdriet symptomen

Jij bent op zoek naar kenmerken ofwel liefdesverdriet symptomen?! Dan is de kans groot dat jouw relatie onlangs verbroken is en voel je je vreselijk. Dat betreur ik en begrijp hoe je je voelt. Het goede nieuws is dat het weer over gaat en dat je je weer beter gaat voelen. Al denk je dat het nooit meer beter gaat worden.

Wist je dat liefdesverdriet de laatste tijd erkend wordt als een aandoening met de symptomen van een ziekte? Het is een bijzondere vorm: het doet overal pijn zonder dat er zichtbare wonden te zien zijn.

Het gevoel verlaten te zijn kan ook leiden tot geestelijke klachten die doen denken aan een depressie. Boven op de emotionele klap die je te verwerken krijgt. Dus ga in het begin gerust in zak en as zitten en neem de tijd en neem je situatie serieus. Het is niet niks waar je in beland bent. Sta jezelf toe even niet sterk te hoeven zijn.

Onderstaande liefdesverdriet symptomen zijn normaal. Je kunt er in het begin weinig tot niets aan doen. Rest je niets anders dan het toe te laten en het te ondergaan, accepteren dat je emoties alle kanten heen vliegen.

Afhankelijk van je eerdere levenservaringen, de intensiteit en duur van de relatie, hoe de relatie is geëindigd, hoe jij als persoon bent en hoe je in het leven staat spelen allemaal mee hoe lang het liefdesverdriet proces gaat duren. Onderaan deze pagina tref je een link aan naar hoe lang liefdesverdriet kan duren.

 

Wees lief voor jezelf – heb geduld – vraag hulp!

 

De symptomen van liefdesverdriet kunnen zijn

Huilen

Je hebt veel huilbuien. Mogelijk huil je het liefst de hele dag. Je voelt je lamgeslagen, wanhopig, verdoofd.

Nergens zin in

Je wilt het liefst met het hoofd onder de lakens blijven liggen, je hebt nergens zin in. Mogelijk heb je helemaal geen zin in eten. De kans bestaat ook dat je juist heel veel gaat eten.

Somberheid

Je ziet alles heel somber in, de toekomst lijkt heel donker. Je ervaart chaos en bent in de war.

Onzekerheid – gevoel van afwijzing - minder zelfvertrouwen

Grote kans dat je denkt: het komt nooit meer goed met mij, wie wil mij nu nog? Ik ben niet aantrekkelijk en leuk genoeg. Niemand wil mij. Er is iets mis met mij. Ik ben waardeloos. Kom ik ooit nog wel iemand tegen? Ik voel me eenzaam, gaat dat ooit over? Ik kan en durf niet alleen te zijn.

Wat als ik dit en dat anders gedaan zou hebben, dan was het allemaal anders gelopen. Je denkt dus dat je niet goed genoeg bent, bent onzeker over jezelf en over de toekomst. Je zelfvertrouwen is gezakt naar (ver onder) nul.

Wisselende stemmingen en emoties

Je kunt emoties ervaren zoals boosheid, verdriet, onzekerheid, frustratie, zorgen, stress, teleurstelling, gebrek aan zelfvertrouwen, jezelf verraden en verslagen voelen, de situatie niet kunnen accepteren. Het geeft je een gevoel van machteloosheid en onstabiliteit.

Daarnaast heb je waarschijnlijk meerdere angstgevoelens over jezelf en de toekomst. : om alleen te zijn, er alleen voor te komen staan en angst voor de toekomst. Ongewenste emoties kosten energie en hebben effect op je lichaam dat zo hard moet werken nu.

Plezier maken en genieten: met deze gevoelens heb je geen contact meer en je denkt dat je dit ook nooit meer gaat ervaren.

Lichamelijke klachten

Het gevoel dat je iets is afgenomen, tegen jouw wil, maakt dat jouw gedachten en emoties je letterlijk ziek kunnen maken: misselijkheid, buikpijn, maagpijn, hoofdpijn, pijn op keel en borst, vergeetachtig zijn, slecht slapen en je verdoofd voelen. Je hormoonhuishouding kan zelfs van slag raken.

Het heeft geen zin je te verzetten en de pijn niet te willen voelen. Dit is verspilde energie die je juist nu zo hard nodig hebt. De situatie en de pijn aanvaarden hoort bij het proces.

Oud verdriet en/of verlies of onverwerkte thema’s kunnen opeens naar boven komen.

Omdat dit proces bakken energie kost raak je oververmoeid. Je kunt hierdoor de symptomen krijgen van een burn out.

Piekeren

Steeds maar terug denken aan hem, aan eerdere situaties die jullie samen beleefd hebben en grote kans dat je alleen aan de mooie dingen denkt. Je kunt je moeilijk concentreren en denkt: hoe heeft dit mij kunnen overkomen? Je blijft maar piekeren hoe je nog wel invloed kunt hebben op het besluit van de ander en het verlies. Je hebt het gevoel dat je -nog wel- ongevraagd in een slechte, verkeerde film bent beland. Doordat jij hiervoor waarschijnlijk niet hebt gekozen ervaar je een gevoel van machteloosheid.

 

Liefdesverdriet: wat kan ik doen?

Wees lief voor jezelf. Je mag je beroerd voelen! 

 

  • Schakel iemand uit je veilige omgeving in voor een luisterend oor, voor het doen van boodschappen en/of het verzorgen van een vitaminerijke maaltijd. Durf te vragen.
  • Gun jezelf de tijd. Het is een rouwproces waar je door heen moet en dit gaat met ups en downs. Geduld is hierbij een kostbare zaak. En het zou zo ook maar eens minder lang kunnen duren dan dat je nu denkt.
  • Het proces is intens. Gun jezelf de nodige rust.
  • Als je je liefdesverdriet niet verwerkt kan dat leiden tot klachten. De effecten hiervan dien je niet te onderschatten. Het niet verwerken van de relatie, jouw niet behulpzame emoties zoals angsten kunnen wellicht in later stadium leiden tot het maken van ‘verkeerde’ keuzes die vervolgens weer effect hebben op je verdere leven.
  • Heb je het moeilijk en wil je dat samen met iemand doen? Wil je jouw rouwproces sneller en onder deskundige begeleiding laten verlopen? Neem HIER contact met mij op

Wil je meer weten over

En wil jij weten wanneer mijn online training klaar is? Of heb je belangstelling voor ‘liefdesverdriet ontmoetingsdagen zoals praten – lachen – huilen – (aan)geraakt worden zodra dit weer mogelijk is? Stuur dan een mail naar contact@christavanbakel.nl of vul het contactformulier in en geef je wensen en behoeften aan. Dan kan ik mijn programma -daar waar mogelijk- op jou aanpassen.