Liefdesverdriet brief

Ongecensureerd schrijven van een liefdesverdriet brief kan je helpen het proces beter te verwerken en helderheid scheppen in de chaos. Vertrouw je boosheid, frustratie, verdriet aan het papier toe.  Misschien schrijf je eerst wel tien brieven om de emoties van je af te schrijven en kom je daarna pas toe aan regel twee van de voorbeeldbrief. Neem je tijd voor het verwerken van je emoties en het proces waar je in zit.

Zoek later een geschikt moment om de papieren te verbranden, te versnipperen, te begraven. Dit draagt bij aan een ‘schoner’ lichaam omdat je jouw verdriet, boosheid zich niet hebben opgeslagen in je lichaam. En dat voelt heel bevrijdend. Bovendien werkt een brief schrijven je om in een opwaartse spiraal terecht te komen. Zo maak je je vooruitgang zichtbaar en kun je trots op jezelf zijn.

Het zou mooi zijn als je naderhand met mededogen naar jezelf en je voormalige situatie kunt kijken. Je ziet dan wat je allemaal hebt bereikt, wat je hebt afgesloten en wie jouw nieuwe IK is. En het gif wat anders in je lichaam opgeslagen zou zijn door niet te vergeven, kun je achter je laten.

 

LIEFDESVERDRIET BRIEF AAN JE (AANSTAANDE) EX-PARTNER 

Je kunt de brief meerdere malen schrijven. De eerste keer ben je heel erg verdrietig, woest of gefrustreerd. Schrijf dan helemaal vanuit dat gevoel.  Laat je emoties de vrije loop. Er hoeft niets netjes te zijn aan de tekst! Daarna maak je nog een keer een versie. Schrijf zoveel brieven als jij nodig hebt.  Je zult naar verloop van tijd zien dat de toon en tekst gaat veranderen.

 1. Vul hier in hoe je je (aanstaande) ex wilt aanspreken:
  Klojo, lieve, hufter, schat, Ik wil je laten weten hoe ik me voel over het einde van onze relatie. Ik voel me …………………………….. op dit moment. En de afgelopen tijd voelde ik mij ……………………
 2. Zo hebben we elkaar ontmoet: ………. (waar, wanneer, hoe etc.)
 3. Ik weet het nog goed: jij deed dit……… en ik deed dat ……………        
  Dit is wat mij in eerste instantie aantrok in jou …………………………
 4. In het begin was het zo. ………..
  Na 1 jaar was het zo ………
  Na 3 jaar was het zo
  Na 5 jaar was het zo etc.
 5. Dit waren voor mij de hoogtepunten …………………………
  Dit waren voor mij de dieptepunten …………………………………………
 6. Later is dit veranderd (ja/nee) in ……………………………
 7. Dit is wat mij emotioneel heeft geraakt in positieve zin … en in negatieve zin ……………………………  en deze pijnen herken ik wel/niet van vroeger, al voor ik jou ontmoette). Dat wat er voor jou tijd gebeurd is, heb ik nooit goed verwerkt. Ik draag de littekens nog steeds met mij mee (gebruik littekenkaart). Kijk maar, hier zitten ze………………………
 8. Ik vond dit fijn in onze relatie …………………. En dit vond ik niet fijn in onze relatie……………………………….
 9. Ik heb het einde van onze relatie wel/niet zien aangekomen en dit is wat het met mij gedaan heeft ………………………
 10. Ik hoop dat onze relatie nog goed komt/Ik hoop dat ik je nooit meer hoef te zien ………………………………………….. Eigenlijk hoop ik dat ik je nooit meer hoef te zien maar dat zal niet lukken vanwege onze kinderen. Ik zou graag willen dat we onze kinderen op de eerste plek zetten als het om hen gaat en onze emoties opzij kunnen zetten. Ik zou graag zien dat het er zo en zo uitziet als we nog regelmatig met elkaar te maken hebben  …………………………………………..
 11. Dit is wat ik geleerd heb in onze relatie …………………. Dit is wat ik nog moet leren ……………………………………………………..
 12. Wat ik vind dat jij moet leren laat ik nu los. Ik focus me vanaf nu op mezelf, op mijn herstel en op mijn eigen geluk. Ik besef dat ik verantwoordelijk ben voor mijn eigen leven en dat ik mijn geluk zelf kan creëren. Ik wil het einde van onze relatie zo en zo verwerken ……………. Dit laat ik los …………. Dit wil ik behouden……..
 13. Ik gun mezelf ongeveer zolang ……………………………om over jou heen te komen.  Ik laat daarbij zowel mijn positieve gehechtheid en emoties ………………………………… als mijn negatieve gehechtheid en emoties los……………………………
 14. Ik zie, omdat we kinderen hebben en daardoor een leven lang met elkaar verbonden blijven, onze toekomst v.w.b. ons kind zo en zo.
 15. Ik vergeef je, ik vergeef je omdat -als ik alle emoties blijf vasthouden- dit slecht is voor mijn lichaam.
 16. IK LAAT JE NU LICHAMELIJK, EMOTIONEEL en GEESTELIJK LOS.
 17. Verbrand, versnipper de brieven op een moment dat je er aan toe bent om alles los te laten.
 18. Een hulpmiddel hierbij is: visualiseer dat je hem laat gaan. Knip de koorden en navelstreng en alle emotionele verbindingen die er nog zijn door, zodat je weer verder kunt met je leven. Dat je emotioneel redelijk neutraal ten opzicht van je ex-partner staat.  Zodat je, als je aan hem denkt of spreekt, jouw gevoelens in balans blijven.

Wil je meer weten over

En wil jij ook weten wanneer mijn online training klaar is? Of heb je belangstelling voor ‘liefdesverdriet ontmoetingsdagen (praten – lachen – huilen – aangeraakt worden van knuffel tot massage) zodra dit weer mogelijk is? Stuur een mail naar contact@christavanbakel.nl of vul het contactformulier in en geef je wensen en behoeften aan. Dan kan ik mijn programma -daar waar mogelijk- op jou aanpassen.

Wil je een kennismakingsgesprek? Of meer weten? Mail dan naar info@christavanbakel.nl of ga naar het contactformulier