Ik mis mijn ex

De relatie is over maar je gevoel nog niet

 

Als ik het heb over ’missen van’ dan gaat het in dit geval 'ik mis mijn ex' ofwel 'ik mis mijn ex man' terwijl de relatie al enige tijd voorbij is.

Je kunt iemand zo erg missen dat je er haast ziek van bent, de pijnlijkste gevoelens van leegte en gemis ervaren zodanig dat de voorbije relatie een grote stempel drukt op je dagelijks leven. Je kunt je ex partner ook missen als jij degene bent die een einde aan de relatie heeft gemaakt.

Laten we beginnen bij het begin. Ook al maakt jouw ex al een tijd geen deel meer uit van je liefdesleven, de herinneringen zijn er nog volop en je vindt het moeilijk hem en de herinneringen  los te laten. En je wilt deze gevoelen helemaal niet hebben maar het lijkt alsof je er geen zeggenschap over hebt. Je voelt alleen pijn in je lichaam, verdriet om iets wat er niet meer is. In dit geval spreken we over positieve gehechtheid die in feite negatief uitpakt omdat deze je dagelijks leven beinvloedt.

Hieronder tref je aanknopingspunten aan wat je kunt doen om te verwerken en verder te gaan met je leven.

SCOLL naar onder voor mijn persoonlijke verhaal van Ik mis mijn ex nog steeds

 

VERLIEFDHEID

Verliefdheid is een chemisch proces waarbij de hersenen een grote rol spelen. Verliefdheid geeft je een gevoel van verslaving. Je wilt alleen maar bij die persoon zijn. Je voelt je geliefd. Wanneer jij jouw partner kust, knuffelt, samen mooie intieme momenten deelt, maken de hersenen hormonen en neurotransmitters aan die een goed gevoel geven. En dat heerlijke gevoel wil je natuurlijk het liefst vasthouden.

RELATIE ONTSTAAT EN STOPT

Laat ik het voorbeeld nemen van een grote ronde kaas. Twee kazen ontmoeten elkaar. Aan de buitenkant is alles is koek en ei. Verliefd. Echter, aan de binnenkant van die kaas zitten gaten.  Deze gaten staan voor onverwerkte trauma’s en emoties, pijnlijke gebeurtenissen, afwijzing, misbruik, er niet mogen zijn, niet gehoord en gezien voelen, negatieve overtuigingen en 1.000 andere dingen. Het hangt van de soort van de relatie af of, en zo ja, of en zo ja hoe er met de gaten wordt omgegaan in deze relatie: kun jij jezelf en/of kan jouw partner met de gaten omgaan en jou ondersteunen.  Zo niet dan ontstaat er frictie, ruzie, niet meer houden van, niet meer bij de ander willen zijn. Het einde van de relatie is in zicht. En als het een eenzijdige beslissing was -en zeker als je die niet hebt zien aankomen- doet dat ongelofelijk pijn. Zeker als jouw ex partner direct een ander heeft.

WAT IS NU MISSEN?

Missen betekent dat jij je niet heel, niet compleet voelt. Je ervaart een gemis, een gat, een leegte, een afwezigheid, bent lamgeslagen. Een ontstemd, pijnlijk, verdrietig gevoel dat je in heel je lichaam voelt. Missen is wat en wie er niet meer is. Missen is niet alleen terugdenken aan ‘toen’ maar het is een terugdenken met lijden geworden. Verlangen naar het verleden.

En het is bijzonder pijnlijk als het missen-gevoel je dagelijkse leven blijft beinvloeden. En het is moeilijk dat je jouw ex, waar je nog steeds van houdt, niet meer bij jou in de buurt is en niet meer ziet om aan jouw behoeften te voldoen. En die leegte voel je genadeloos.

Je mist het lichamelijke contact, wilt hem het liefst weer bij je hebben, je mist iemand in je huis, een maatje, de gezelligheid, samen leuke dingen doen, het verlangen de herinneringen weer realiteit te laten zijn. En daarnaast heb je nog kans dat je heel last krijgt van jouw gaten in de kaas. Zeker als jij de relatie niet beëindigd hebt en voor jou onbevredigend is geëindigd voel je een vreselijke pijn, onmacht, oneerlijk, frustratie, woede. En de vraag is hierbij ook: hoe groot was de emotionele gehechtheid naar je ex? Leidde jij een redelijk zelfstandig, onafhankelijk leven of waren/deden jullie veel samen.

Dus jouw bezigheden, de gehechtheid aan elkaar, hoe je in het leven staat, de intensiteit van de relatie, jouw afhankelijkheid in die relatie, mate van verbondenheid spelen allemaal een rol in het missen van je ex man / ex partner.

Sommigen willen blijven vasthouden want zij denken ……..als ik de relatie verwerk, hem loslaat dan ben ik hem/haar ook vergeten…….  Deze zaken staan echter los van elkaar. De niet leuke dingen ben je allang vergeten waarschijnlijk en de leuke, aangename dingen wil je blijven onthouden en vasthouden. Er is geen unieke oplossing voor als je je ex mist omdat iedere situatie en ieder mens en zijn/haar verleden uniek is.

RELATIENIVEAUS

Een liefdesrelatie heeft vier niveaus LICHAMELIJK - EMOTIONEEL - GEESTELIJK SPIRITUEEL. En je partner missen kun bijvoorbeeld ook praktisch, organisatorisch en financieel missen.

LICHAMELIJK
Je moet afkicken nu je partner er niet meer is. Terwijl jouw mind steeds blijft zoeken naar dat geluksgevoel wil het ook bevestigd krijgen dat het niet waar is, dat de relatie niet over is. Je hebt het verlangen om vastgehouden te worden, steun, aandacht, sex, saamhorigheid. Dit alles kan lichamelijke pijnen veroorzaken. Hoe erg je dit ervaart hangt ook af van de gaten die in jouw kaas zaten voordat je je partner ontmoette.

 

EMOTIONEEL
Voor iedereen zijn de emoties uniek omdat niet iedereen eenzelfde verleden heeft. Je ervaart in het begin verdriet, frustratie, onzekerheid, teleurstelling, pijn, woede, boosheid omdat de relatie ten einde is. Of je bevriest en blijft steken in het missen van je ex. Hoe groter de emotionele afhankelijkheid in de relatie was hoe meer je je ex partner mist. Stop met jezelf te pijnigen door hem op social media te volgen etc. Het verlengt de pijn.
Emoties niet verwerken geeft blokkades. Het is dan nodig om dieper te kijken, ook waarom je vast blijft houden aan het missen van je ex man. Je kunt niet altijd zelf kijken wat de reden is die er onder zit. Soms is er namelijk veel in het onderbewuste opgeslagen. Hiervoor dien je een coach te zoeken die kan spiertesten.

GEESTELIJK
Je mist de vertrouwdheid, vertrouwelijkheid, iemand waarmee je de dag door kunt nemen, dat iemand er gewoon altijd was, waarmee je lief en leed deelde. Jouw maatje. Sommigen missen hun ex partner omdat ze niet of moeilijk alleen kunnen zijn. Herinneringen zitten in de hersenen. Het beste is als je de herinneringen neutraal kunt laten zijn en dat je er niet emotioneel afhankelijk van bent dat het een grote rol speelt in je dagelijks leven.

 

SPIRITUEEL
Jullie konden op spiritueel niveau een relatie hebben. Dan had je ook gesprekken over de zingeving van het leven, gunde je elkaar het beste, konden jullie eigen gaten vullen of jullie hadden in ieder geval de gaten bewust in beeld en wist hoe je er samen maar ook zelf mee om kon gaan. In deze categorie vallen ook mensen waar de relatie van over is, hun ex het beste gunnen en aan de gaten gaan werken. Hoogst haalbare is dat je van iemand houdt en hem ook in liefde kunnen laten gaan en hem het beste wensen uit de grond van je hart. Dit is slechts weinigen gegeven en betekent dat je je eigen gevoel over het einde van de relatie hebt verwerkt . Onvoorwaardelijke liefde noem je zoiets. Je blijft van iemand houden ook al is die niet meer bij jou en dat betekent ook dat jij de positieve en negatieve gehechtheid hebt losgelaten.

 

LEREN OMGAAN MET HET GEVOEL?! DO SOME SELF RESEARCH

 1. Is dit de eerste keer dat er een liefdesrelatie geëindigd is? Of is dit je vaker overkomen? Was het steeds zo dat je je ex bleef missen of is het alleen bij deze relatie?

 2. Mis je je ex echt of mis je iemand naast je. Kun je alleen zijn? Kun je jezelf alleen redden? Kun je alleen zijn met jezelf? Kun je met veranderingen omgaan? Mis je de functie van partner of is het echt de persoon die je mist?

 3. Accepteer je gevoelens zoals je die nu hebt.

 4. Accepteer de situatie en besef dat je geen invloed meer kunt uitoefenen.

 5. Neem het besluit dat je afscheid wilt nemen van je ex man. Dat je wilt stoppen met hopen, wachten en dat je hem wilt loslaten. Dit betekent ook dat je hem niet meer gaat volgen op social media, navraag gaat doen. Het woord WILLEN speelt een grote rol in het losweekproces. Soms zit er een blokkade op het WILLEN loslaten en het onderbewuste staat ook nog op de stand van ‘niet willen loslaten’. Dan wordt het hard werken. Het woord HOPEN is niet behulpzaam in dit proces. Hopen is leven in de toekomst en maakt dat je niet in het nu leeft. Besluiten los te laten in die zin dat het je leven niet meer beheerst. Je moet beslissen om te willen loslaten, om er los van te willen komen.

 6. Zorg voor afleiding en sta jezelf toe hiervan te mogen genieten.

 7. Breng je zelfsabotages in kaart. Blijf je alles doen om maar in contact te blijven (en dat is niet erg als het een neutraal is. Dit betekent dat je goed met de situatie kunt omgaan, dat je er geen verdriet over hebt en niet meer naar hem terugverlangt) dan blijf je jezelf pijnigen.

 8. Noteer je emoties. Je zult zien dat deze naar verloop van tijd minder worden. Ga ze loslaten anders ontstaan er blokkades die jou niet helpen om het leven weer op te pakken. Emoties gaan vast zitten en kunnen later lichamelijke klachten geven. Bouw geen muur om je hart en sluit jezelf niet af maar  blijf  in verbinding met je omgeving.

 9. Onderzoek de relatie van jou en je ex op (en rose bril afzetten graag als je die nog op hebt) lichamelijk, emotioneel, geestelijk, spiritueel niveau toen jullie nog bij elkaar waren: wat was er goed, en wat niet? Wat mis je in de huidige situatie? Wat mis je aan hem?
  Bekijk dan hoe het nu is op deze vier vlakken en kijk waar en bij je je je behoeften kunt vervullen. Met vriendinnen naar de film, wandelen, een massage, een goed gesprek. En geven werkt ook helend.

 10. Breng in kaart wat jij van je ex partner hebt geleerd. Wat zijn de eigenschappen die je bewonderde? Zou jij die nog verder willen ontwikkelen? Wat waren de eigen die je niet zo leuk vond of waar je je aan ergerde? Wat deed dat met jou? Kun je hier iets van leren?

 11. Schrijf op wat er nu verandert in je leven en hoe je jouw leven daar positief mee beinvloedt. Visualiseer situaties die je blij maken en hebben gemaakt. Je hersenen maken nl. geen onderscheid tussen wat echt gebeurt en wat je visualiseert. Zoek je kansen en denk in mogelijkheden i.p.v. bedreigingen en onmogelijkheden.

 12. Helaas heelt de tijd niet alle wonden als je niets doet met je gevoelens, overtuigingen, niet in het NU gaat leven en verleden niet verwerkt.

 13. Besluit dat je gelukkig wilt zijn en zorg dat je alleen kunt zijn zonder eenzaam te zijn Leef in het NU, waardeer wat er NU is. Ga kijken wat jou gelukkig maakt en waar jij blij van wordt? Kijk naar wat je wel hebt en ben daar dankbaar voor. Zie je dingen die je vanzelfsprekend hebt aangenomen maar waar je ook dankbaar voor kunt zijn. Er zullen natuurlijk nog dagen, uren komen waarop je je jex nog steeds mist. Veroordeel jezelf daar niet om.

 14. BE PROUD – BE HAPPY

 15. Als het gevoel blijft aanhouden en niet minder wordt, ga dan op zoek naar een coach.

Wil jij meer weten over

En wil jij ook meer weten wanneer mijn online training klaar is? Of heb je belangstelling voor ‘liefdesverdriet ontmoetingsdagen zoals praten – lachen – huilen – (aan)geraakt worden zodra dit weer mogelijk is? Stuur dan een mail naar contact@christavanbakel.nl of vul het contactformulier in en geef je wensen en behoeften aan. Dan kan ik mijn programma -daar waar mogelijk- op jou aanpassen.