fases liefdesverdriet

Je kunt fases van liefdesverdriet zien als een rouwproces

Het effect van liefdesverdriet op je leven mag je niet onderschatten. Je leven wordt dusdanig op z’n kop gezet dat je even niets meer weet. Het is belangrijk de tijd te nemen, geduld te hebben en lief te zijn voor jezelf tijdens dit rouwproces.

Dit is een handleiding om enig houvast te hebben in deze moeilijke tijd. Er is een kans dat de fases onderling wisselen en elkaar overlappen. Wel is het belangrijk alle stappen te doorlopen. Des te meer profijt zal je er later van hebben.

Voor iedereen verloopt het proces weer anders. Sommigen zijn er niet heel bewust mee bezig en stoppen bewust dan wel onbewust na fase 4, sommigen eindigen na fase 5.

Ik weet uit eigen ervaring dat je hoofd in het begin echt niet naar een overzicht met fasen staat. Echter, het kan je houvast bieden in deze niet fijne situatie. Gedachten en emoties kunnen je letterlijk ziek maken dus is het een uitgelezen kans om jezelf beter te leren kennen en er sterkte uit te komen. Je zult er echt een rijker mens door worden.

Een niet verwerkt rouwproces maakt dat je blijft hangen in niet behulpzame emoties, gedachten en overtuigingen waar je de rest van je leven last van blijft ondervinden. Zo kun je het verleden niet los laten en ga je niet niet verder gaat met je leven. Hierdoor kun je lichamelijke en geestelijke klachten ontwikkelen. Dus neem je situatie serieus en gun jezelf alle fases te doorlopen. Je bent het waard en je bent de moeite waard!

Ik wens je heel veel sterkte in deze periode en echt, het wordt beter!

 

Fase 1 – Shock – verdoofd

Je verkeerd in shock. Je voelt even helemaal niets meer. Alle gevoel is uit je lichaam gestroomd.

Fase 2 – Ongeloof – ontkenning

Je gelooft niet dat het waar is, je zit gewoon in de verkeerde film. “Als ik morgen weer wakker word is het allemaal weer bij het oude.” Je weigert te denken dat dit waar kan zijn.

Een troost: je hersenen beschermen je in dit geval: je kunt de realiteit nog niet aan. Zij helpen je om de realiteit beetje bij beetje binnen te laten komen

Fase 3 – Emoties komen en gaan

Nu komt er ruimte voor emoties zoals verdriet, boosheid, woede, frustratie, verwarring, chaos etc. Ook kunnen er zorgen en angsten ontstaan over: hoe moet het nu verder, hoe gaat mijn toekomst er uit zien, ga ik het financieel redden, ik kan en wil niet alleen zijn, niemand wil mij, hoe moet het nu met...? Dit komt je zelfvertrouwen niet ten goede.

Het is erg belangrijk de opkomende emoties serieus te nemen en aan te pakken (zie hiervoor LINK naar GRATIS TOOLBOX; controle).

Ook kan het zijn dat eerdere trauma’s en emoties tevoorschijn komen omdat er in deze periode iets aangeraakt wordt uit het verleden wat nog niet goed verwerkt is en alsnog om verwerking vraagt.

Emoties zitten niet alleen in fase 3 maar lopen door alle fases heen. Je hele leven lang heb je te maken met emoties. Het gaat er echter om dat de wrok, boosheid en verdriet over je (aanstaande) ex-partner een keer stoppen, hoe onwaarschijnlijk dit nu ook mag klinken. Anders creëer je gif in je eigen lichaam. Het is dus de kunst om niet behulpzame emoties zoveel mogelijk te elimineren.

Fase 4 – De realiteit dringt door

Je piekert en hebt mogelijk spijt dat je dingen niet anders hebt gedaan, niet anders hebt gezegd, niet anders hebt gereageerd want dan zou hij de relatie vast niet verbroken hebben. Had ik maar dit, had ik maar dat… Kan ik nog iets veranderen? Ik zal me aanpassen, ik zal …, ik zal …, ik zal…. Je hoopt op herstel.

Je bent bereid je eigen IK tot nul te reduceren. Jij zult wel veranderen. Hij hoeft alleen maar terug te komen. Maar uiteindelijk ga je dit niet volhouden. Dit is een vlucht om pijn niet te hoeven voelen en de werkelijkheid niet onder ogen hoeven te zien.

Je komt op het punt dat je beseft dat je de relatie niet meer kunt herstellen wat je ook denkt, bedenkt, doet en eigenlijk zou willen. Er is niets meer wat je kunt doen om het proces te beïnvloeden. Het proces van berusting is ingezet en hier start het punt van acceptatie, van de realiteit.

Fase 5 – Acceptatie

Voor de goede orde: acceptatie wil niet zeggen ‘vergeten en helemaal vergeven’! Uiteindelijk dringt het tot je door: de relatie komt niet meer goed. Het is echt  ten einde. Je stopt met te willen de relatie te herstellen.  

Liefde  - angst/verdriet, boosheid – vreugde, dag – nacht, zwart – wit, eb – vloed horen bij het leven. Als je dit beseft en accepteert, kun je beginnen met verwerken en afsluiten.

Wegstoppen van het gebeurde betekent dat je er een deksel op legt om de pijn af te dichten en er het liefst niet meer aan wilt denken. Maar er komt een moment dat de deksel ongevraagd van de put springt en dat uitgerekend op een moment zijn dat je het helemaal niet kunt gebruiken.

Willen loslaten is hele belangrijke stap. Zowel bewust en zeker onbewust dien je dit te willen. Je hele lichaam dient hiervan overtuigd te zijn. Dit is een onbewust proces en kan ik samen met je doen. Je kunt jezelf namelijk onbewust hierop saboteren zonder dat je er weet van hebt. LINK NAAR #3 SESSIES

Loslaten is zo’n begrip waar je wellicht van denkt: wat een makkelijk gezegde term maar wat moet ik er mee? De tijd zal het je echt duidelijk maken want als je in je emoties blijft hangen en (onbewust) niet wil dat er een einde aan de situatie komt, kan er geen acceptatie en dus geen herstel ontstaan. Ik heb daar bepaalde technieken voor om te onderzoeken of er een onbewuste sabotage bij jou zit.

En wat vaak gedacht wordt: loslaten is hetzelfde als vergeten. Nee, loslaten is dat je het einde van de relatie verwerkt hebt en dat de daarbij behorende emoties jou niet meer volledig uit balans brengen. Dat je neutraal en van een afstand naar het gebeurde kunt kijken en dat je besloten hebt verder te gaan met je leven, de focus verlegd hebt naar jezelf en te kiezen voor je eigen geluk.

Fase 6 – Herstel

Je gaat je weer mens voelen. Er treedt lichamelijk, emotioneel en geestelijk herstel op. Je merkt dat je zelfvertrouwen begint terug te keren.

Je maakt tijd voor beweging, je bent en blijft bezig je emoties te verwerken. Je voelt je weer krachtiger worden. Er gloort weer licht aan het einde van de tunnel. Iedere week gaat het een stuk beter.

Je geniet weer van de kleine dingen in het leven. Mogelijk denk je soms: het is nog niet zo slecht dit leventje, ik verdien echt wel beter. Je kijkt weer vooruit en je maakt plannen. Je stelt nieuwe doelen.

Fase 7 –  Zelfreflectie

Je hebt jezelf de vragen gesteld: wil ik mijn gedrag afhankelijk laten zijn van anderen of neem ik de regie in eigen hand? 

Je hebt jezelf opnieuw vorm gegeven en je hebt echt besloten de regie over je leven terug te nemen.

Je kunt  nuchter terug op relatie kijken. Je bent sterker uit het hele proces gekomen.

Fase 8 – Be your own Best Friend Forever

Je bent weer gelukkig, je kunt (redelijk tot) goed alleen zijn, je weet wat je waard bent, je zorgt goed voor jezelf qua beweging en eten. Je hebt leuke vrienden. Je hebt geaccepteerd dat je even geen relatie hebt omdat jij je eigen  BFF bent en je bent niet dwangmatig op zoek. Je hebt aan jezelf gewerkt. Je hebt het einde van je relatie verwerkt. You are happy with yourself. En je straalt dat uit, ook omdat je er een hele goede vriendin bij hebt.

Wil jij meer weten over

En wil jij ook meer weten wanneer mijn online training klaar is? Of heb je belangstelling voor ‘liefdesverdriet ontmoetingsdagen zoals praten – lachen – huilen – (aan)geraakt worden zodra dit weer mogelijk is? Stuur dan een mail naar contact@christavanbakel.nl of vul het contactformulier in en geef je wensen en behoeften aan. Dan kan ik mijn programma -daar waar mogelijk- op jou aanpassen.

Harrie Jekkers Ik hou van mij

Ik hou van .. mij
hoor je nooit zingen
ik hou van mij
word nooit gezegd
maar ik hou van mij'
ga ik toch zingen
want ik hou van mij, van mij alleen
en ik meen het echt

Ik hou van mij
want ik ben te vertrouwen
ik hou van mij
van mij kan ik op aan
ik hou van mij
op mij kan ik tenminste bouwen
ik hou van mij
en ik laat mij nooit meer gaan

Ik blijf bij mij
en niet voor even
ik blijf bij mij
voor eeuwig en altijd
ben zelfs bereid
m'n leven voor mezelf te geven
ik blijf bij mij
totdat de dood mij scheidt

Ik hou van jou'
zeg ik soms ook wel
ik hou van jou..schat
en ik meen het echt'
maar ik hou van jou' zeg ik
alleen maar voor de spiegel
zo komt ik hou van jou
weer bij mezelf terecht

Ik hou van mij, van mij, van mij
en van geen ander
want ik ben verreweg de leukste die ik ken
ik hoef mezelf zo nodig
voor mij niet te veranderen
ik hou van mij, mezelf
gewoon zoals ik ben
Want ik hou van jou
betekent meestal
schat hier heb je m'n problemen
los maar op
ik leef in een hel
en verwacht van jou de hemel'
ja, jij geeft de hel weg
dankjewel zeg
rot lekker op

Dat hou van een ander,
dat heb jij alleen maar nodig
omdat je niet genoeg kan houden van jezelf
hou van jou joh,
maak de ander overbodig
ware liefde, geloof me, begint altijd bij jezelf.

Want ik hou van jou
is niet de sleutel tot de ander
maar ik hou van mij
al klinkt het bot en slecht
want wie van zichzelf houdt
die geeft pas echt iets kostbaars
als hij ik hou van jou
tegen een ander zegt.